5 Kasım 2008 Çarşamba

KEREVİZ

Bilimsel İsim Apium graveolens

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Maydanozgiller familyasındandır. Avrupa, Akdeniz

havzası ile Kafkasya'da yetişen yabani kerevizlerin ayıklanma ve ıslahı ile elde

edilmiş ikiyıllık, çok kokulu, otsu tarım bitkisidir. Ülkemizde bolca

yetiştirilmekte olan kereviz, 30-100 cm. boylanabilir. Yumrukökleri şişkin, etli

ve lifli; 2-5 yaprakçıktan oluşan yapraklan çok parçalı ve yaprak sapı

olukludur. Bitkinin kökü gelişkin olanlarına kök kereviz, sapı gelişkin olanlara

ise sap ya da yaprak kereviz denir. Kereviz bitkisi birinci yılında yalnızca kök

ve yapraklarını geliştirir, ikinci yılında sapı sürerek beyaz ya da sarımsı renkte

çiçeklerini açar ve tohum verir. Tohumları 1,5-2 mm. uzunlukta, esmer renkli

ve özel kokulu olur. Güneşli, sert rüzgarlardan korunmalı yerleri; nemli, suyu

iyi akıntılı ve bitek toprakları seven kereviz bitkisi, tohumlarıyla çoğaltılır.

Ancak, fide halindeyken yeri değiştirilerek şaşırtma yapılmalıdır.

Vitaminler, mineral tuzlar ve diğer besleyici maddeler yönünden zengin bir

bitki olan kerevizin, kök ve yaprakları makbul bir sebze olarak bolca tüketilir.

Körpe yaprakları kurutulup ezilerek bazı yemeklere çeşni vermesi için katılır,

içerdiği minerallerden başka, % 2-3 oranında apiol adlı uçucu yağı içeren

tohumları, öğütülüp kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. Tuzsuz

rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Özellikle aşağıdaki bedene yararlı etkilerinden ilk ikisi Antik çağlardan beri

bilinen kerevizin Tedavi ve Kullanım Şekilleri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle

sıralanabilir:

• Uyarıcıdır.

• İdrar söktürücüdür.

• Kanı temizler.

• İçerdiği apiol adlı madde nedeniyle idrar yollarını da temizler.

• Gaz söktürücüdür.

• İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır.

• Sinirleri yatıştırır.

• Bedeni güçlendirici toniktir.

• Romatizma, artrid ve gut tedavisinde olumlu etkileri vardır.

• Eskiden beri afrodizyak etkisi olduğu varsayılmaktadır.

Bütün bu etkilerinden yararlanılmak üzere, 1 bardak kaynar suya, piyasadan

satın alınan, sonbaharda toplanmış olgun kereviz tohumlarından o anda

ezilmiş 1-2 tatlı kasığı atılır ve 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Böylece

elde edilen infüzyon, günde üç kez birer bardak olarak içilir.

Hiç yorum yok: