5 Kasım 2008 Çarşamba

HERCAİ MENEKŞE

Bilimsel İsim Viola tricolor

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Menekşegiller familyasındandır. Kökeni yabani bir

bitki olan hercai menekşenin melezleri ilk kez Avrupa'da türetilmiş, daha

sonra bitki, gösterişli çiçekleri nedeniyle dünyaya yayılmıştır. Aslında

çokyıllık duyarlı otsu bitki olmasına karşın, en verimli dönemi, tohumundan

yetiştirildiği birinci yılıdır. Bu yüzden bir ya da en çok ikiyıllık olarak

yetiştirilen hercai menekşe bitkisi 20 cm. kadar boylanabilir. Yeşil renkli

gövdesi tabanından başlayarak dallanır. Bu dallar üç köşeli ve içi boştur. Oval

biçimli, uca doğru sivrilen yeşil renkli yaprakları; saplı, tüysüz ve kenarları

tarak kabuğu şeklinde dişli olur. ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan, 5-10

cm. genişlikte olabilen çiçeklerinin, biri yukarı, dördü aşağı bakan, çizgi ve

lekelerle süslü 5 taçyaprağı vardır. Özellikle çok renkli olan kültür hercai

menekşesinin çiçekleri sarı, turuncu, kırmızı, kızıl ve mavinin her tonunda

açar. Olgunlaşan meyvesi, toz gibi olan tohumlarını taşıyan kapsüller

halindedir. Bitki, tohumlanyla çoğalır.

Hercai menekşenin çiçek ve dallarında uçucu yağ, salisilik asit, glikozit,

alkaloit, tanen ve yapışkan bitki sıvısı bulunur.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Bitkinin sağlığa yararlı etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle

sıralanabilir:

• İdrar söktürücüdür. Sistitte, sık ve ağrılı idrar yapma durumlarında iyileştirici

etkisi vardır.

• Kanı temizleyicidir. Egzama ve akne gibi deri sorunlarının iyileştirilmesinde

yararlı olur.

• Boğmaca ve akut bronşitte balgam söktürücü, öksürüğü kesici ve iyileştirici

etkiler yapar.

Bu etkileri sağlamak üzere, bitki çiçek açtığı sürece dal, yaprak, çiçek sapı ve

çiçekleri toplanır. Kuru bir yerde özenle kurutulur. Böyle kurutulmuş

karışımdan 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek ve 10-15

dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyondan, günde üç kez birer bardak

içilir.

Hiç yorum yok: