29 Ekim 2008 Çarşamba

YABANİ GÜL (KUŞBURNU)

Bilimsel İsim Rosa canina

Bilinen İsmileri Köpek gülü

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Gülgiller familyasındandır. Aslında tüm bahçe

gülleri yabani gülden türemiştir. Anadolu'da orman açıklıkları, kayalık kırsal

yöreler ve yol kenarlarında kendi kendine yetişen yabani gül, 1-3,5 m. kadar

boylanabilen, gövdesi ve dalları dikenli olan bir ağaççıktır. Kenarları dişli oval

biçimli 5-7 yaprakçıktan oluşan yaprakları; ilkbahardan başlayıp yaz boyunca

açan, açık ya da koyu pembe, bazen beyaz renkli küçük ve yalınkat, güzel

kokulu çiçekleri vardır. Bu çiçeklerin tabanı olgunlaşınca taçyaprakları

dökülür ve kuşburnu denilen, 1,5-2 cm. uzunlukta parlak kırmızı meyvelere

dönüşür. Gerçekte yabani gül bitkisinin meyvesi, kuşburnunun içindeki beyaz

renkli tüylü çekirdeklerdir.

Kuşburnu, özellikle C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ

yönünden zengindir. Bu meyveler, Anadolu'da taze ya da kurutulmuş olarak

yenir. Ayrıca kompostosu, reçeli, şerbeti, ezmesi ya da pekmezi yapılarak

tüketilir. Çay gibi demlendirilip içilir.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Kuşburnunun Tedavi ve Kullanım Şekilleri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece

özetlenebilir:

• En iyi doğal C vitamini kaynağıdır. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına

karşı bedenin direncini artırır.

• Hafif müshil etkisi vardır.

• Hafif idrar söktürücü etki taşır.

• Tonik ve besleyicidir: Bedendeki güçsüzlük ve bitkinlik durumlarına karşı en

iyi doğal ilaçtır.

• Hafif bir doku ve damar büzücüdür. Diyare durumunda ishali kesici etki

yapar.

• Safra kesesi, böbrek ve mesane sorunlarında bedeni destekler.

Bütün bu etkileri sağlamak üzere olgun kuşburnu meyveleri sonbaharda

toplanır. 2,5 tatlı kaşığı dolusu kuşburnu, ortalarından kesilip bir bardak suya

konularak, su kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateş kısılarak 10-15

dakika daha ısıtma sürdürülür. İnsanı rahatsız eden tüylü çekirdeklerinin

ayrılması için bunlar süzülür. Böylece hazırlanan dekoksiyondan istenildiği

kadar içilebilir. Eğer bu dekoksiyonun içimi hoş gelmezse, kaynama sırasında

içine biraz bal ya da şeker katılır ve şurup haline getirilerek alınır.

Hiç yorum yok: