29 Ekim 2008 Çarşamba

OĞULOTU

Bilimsel İsim Melissa officinalis

Bilinen İsmileri Kovanotu, Melisa

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Ballıbabagiller familyasındandır. Akdeniz

havzasının bitkisi olup Güney Avrupa'da yaygın biçimde tarımı yapılmaktadır.

Ülkemizde de Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. 100 cm. kadar

boylanabilen, dayanıklı çokyıllık otsu bitkidir. Gövdesi dört köşe kesitli, tüylü

ve dallara ayrılan yapıdadır. Oval biçimli, kenarları dişli ve tüylü yapraklan

limon kokulu olur. Yaz mevsiminden sonbahara kadar salkımlar oluşturarak

açan, çok açık sarı ya da beyazımsı küçük çiçekleri iki dudaklı; koyu

kahverengi, minik ve gözyaşı biçimli tohumlan parlaktır. Tohumu ile

yetiştirilmesi çok ağır gerçekleştiğinden bitki ya bölünerek ya da gövde

çelikleri alınarak çoğaltılır.

Oğulotu sitral, stranellal, linalol ve pinemi içeren uçucu yağlar ile flavon ve

reçine içerir. Körpe yaprakları hoş limon kokusunu vermesi için salatalara,

bazı yiyecek ve içeceklere katılır. Melisa çayı olarak demlenip sevilerek içilir.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Bitkinin tıbbi etkileri ve bu etkilerden yararlanma yöntemleri şöyle

özetlenebilir:

• Yatıştırıcıdır; endişe ve depresyonla oluşan gerginlikleri giderir.

• Gaz söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırır, sindirim sistemindeki spazmları

yok eder.

• Terleticidir; ateşli soğuk algınlıkları, nezle ve bronşitte etkili olur.

• Kalp ve kan dolaşımı sistemi üzerinde tonik etkisi vardır. Tansiyonu düşürür.

Bu etkileri sağlamak üzere körpe ya da gölgede kurutulmuş yaprakları

kullanılır, 1 bardak kaynar su, 2-3 tatlı kaşığı kuru ya da 4-6 kaşık körpe

yaprak üzerine dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilirken, içilene kadar

üzeri sıkıca kapalı tutulur. Böylece hazırlanan infüzyon, sabah ve akşamları

birer kez ya da gerektikçe bir bardak olarak içilir.

Hiç yorum yok: