29 Ekim 2008 Çarşamba

ÖKSEOTU

Bilimsel İsim Viscum albüm

Bilinen İsmileri Burç, Çekeni, Göbelek, Gökçe

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Ökseotugiller familyasından, kimi ağaçlar üzerinde

asalak olarak yaşayan, 100'ü aşkın türü bulunan ufak çalı halindeki bitkilerin

genel adı Ökseotu'dur. Burada açıklaması yapılacak olan Adi ökseotu (V.

albüm) türü, Avrupa ve Akdeniz ülkeleri ile Türkiye'de pek çok ağaç türünün

(çam, göknar, söğüt, kavak, meşe, ıhlamur ve bazı meyve ağaçları) dalları

üzerinde gelişir. 30-100 cm. boylanabilen, kışın yaprakçıklarını dökmeyen,

sarımsı renkte çiçekler açan bitkilerdir. Buruşuk yüzeyli, sarımsı renkli,

kokusuz ve tatsız meyveleri 1 cm. kadar çapında, küre biçiminde ve tek

tohumlu olur. özellikle ardıç kuşları bu meyveleri sever ve kondukları ağaç

dallarına dışkılarıyla ökseotu tohumlarını bırakıp bitkinin çoğalmasını

sağlarlar.

Adi ökseotunun yaprakçıkları tanen, urson, inosit, viskotoksin, sapotoksin ve

glikozit adı verilen maddeleri içerir. Bitkinin meyvelerinin etli bölümünde

visin adlı yapışkan madde bulunur. Bununla kuşları tutmak üzere ökse

hazırlanır.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Ökseotunun yaprakçık ve genç sürgünlerinin Tedavi ve Kullanım Şekilleri şöyle sıralanabilir:

• Sinirleri yatıştırıcı, sinirsel spazmları gidericidir.

• Yüksek tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyon nedeniyle oluşan baş ağrılarını

geçirir.

• Damar çeperlerindeki kireçlenmeyi azaltır. Damar sertliğine karşı yararlıdır.

• Sinirsel taşikardilerde çarpıntıyı hafifleticidir.

• Metabolizmayı düzene sokar.

• Son zamanlarda yapılan bazı kanser araştırmalarında ökseotunun tümör

oluşumunu engellediği saptanmıştır.

Bütün bu etkilerini sağlamak üzere, ökseotunun yaprakçık ve taze sürgünleri

ilkbaharda toplanır, gölgelik, havadar yerde kurutulur. 1-2 tatlı kaşığı kurumuş

yaprakçık ve genç sürgün üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika

süreyle demlendirerek hazırlanan infüzyon, günde üç kez içilir.

UYARI

• Hazırlanan bu infüzyona ökseotu meyveleri konulmamalıdır.

Hiç yorum yok: