28 Ekim 2008 Salı

MAYDANOZ

Bilimsel İsim Petroselinum sativum

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Maydanozgiller familyasının örnek bitkisidir.

Anayurdu Akdeniz havzası olup yurdumuzun hemen hemen her yerinde

yetiştirilen, iki yıllık dayanıklı otsu bitkidir.

Maydanoz, ilk yılında bol yaprak ve sapından oluşan bir rozet, ikinci yılında

80-100 cm'ye kadar boylanabilen gövdesini meydana getirir. Gövde ve yaprak

sapları, içi dolu dairesel kesitli ve yeşil renklidir. Yaprakları düzgün ve çok

parçalı kesimli, parlak yeşil, altı biraz daha açık renktedir. Maydanozun kök,

gövde, sap ve yapraklan güzel kokulu olur. Yazın açan sarı renkli küçük

çiçekleri şemsiye görünüşü alarak bir araya gelirler. Bitkinin minik tohumlan,

esmer renkli ve orak biçimli olup en güçlü kokusunu taşıyan kazık kökü,

dallara ve sonra ince saçaklara ayrılan yapıdadır. Bol güneşli ya da kısmen

gölgeli yerleri; zengin, nemli ve derin kazılmış toprağı seven maydanoz,

tohumuyla çoğatılır.

Eski Yunan ve Romalılar döneminden beri yemeklere çeşni katmak, sofra ve

yemekleri süslemek üzere kullanılan maydanoz, başta C olmak üzere A, B ve

K vitaminleri, demir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller ile apiol adlı

uçucu yağ yönünden zengindir. Salatalara ve bazı yiyeceklere çiğ olarak, kimi

yemeklere pişmenin son anında ya da pişme işi biter bitmez katılarak bolca

tüketilir.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Maydanozun Tedavi ve Kullanım Şekilleri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle

sıralanabilir:

• Terletici; balgam, idrar ve safra söktürücüdür. İdrar söktürücü etkisi kanı

temizleyerek yararlı olmakla birlikte, varsa bedendeki aşın ödemin nedenleri

araştırılmalıdır.

• Kadınların aybaşı ağrılarını hafifletir. Aybaşını düzene sokar.

• İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

• Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Karın ağrılarını da hafifletir.

• Bedeni güçlendirici bir toniktir.

• Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi olduğu varsayılmaktadır.

Bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin kazık kökü, tohum ve yapraklan

bir araya getirilir. Bu karışımdan 1-2 tatlı kaşığı alınıp üzerine bir bardak

kaynar su dökülür. Kabın üzeri kapatılarak 5-10 dakika demlendirilir. Elde

edilen infüzyondan, günde üç kez birer bardak içilir.

• Maydanozun sap ve yaprakları soluğun kokusunu temizlemek ve sağlıklı bir

cilt elde etmek üzere çiğ olarak bolca yenilmelidir.

• Ayrıca zengin ve doğal bir C vitamini kaynağı olduğundan grip ve nezlenin

kolayca atılması için maydanozun yaprak ve sapları gene çiğ olarak bolca

tüketilmelidir.

UYARI

• Maydanoz dölyatağını uyardığından, gebelikte aşırı miktarda alınmamalıdır.

Hiç yorum yok: