28 Ekim 2008 Salı

KASIKOTU

Bilimsel İsim Agrimonia eupatoria (ya da Hernia glabra)

Bilinen İsmileri Fıtıkotu, Kızılyaprak, Koyunotu, Kuzupıtrağı

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Gülgiller familyasındandır. Anayurdu bilinmeyen

ama Avrupa, Asya ve ülkemizde yetişen çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir.

20-120 cm. boylanabilir. Çoğu kez toprağın üzerine yatarak gelişir. Rizom

kökü (kökgövdesi); kenarları dişli, tüysü, yeşil yaprakları; yaprak koltuklarında

ve bitkinin tepesinde yoğun salkımlar oluşturarak yazın açan küçük sarı

çiçekleri vardır. Bu çiçeklerinden oluşan ve adına pıtrak denilen meyveleri

çengel dikenli olur. Güneşli ve kısmen gölge yerleri ve nemli toprakları seven

kasıkotu en çok orman kenarlarında görülür. Bitki, tohumlarının hayvan

postuna takılıp çevreye taşınmasıyla yayılır ve tohumun düştüğü yerde çoğalır.

Kasıkotu bitkisinin topraküstü kesimleri tanen, glikozitler, nikotinik ve

şahsilik asitler, uçucu yağ ile B ve K vitaminlerini içerir.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Bilimsel adlarından birindeki Hernia sözcüğü 'fıtık' anlamına gelen ve uzun

zamanlardan beri, kasık fıtıklarında meydana gelen rahatsızlığın

giderilmesinde yararı görülen kasıkotunun, diğer Tedavi ve Kullanım Şekilleri ve bunlardan

faydalanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:

• İdrar söktürücüdür. Böbrek, mesane ve idrar yolları rahatsızlıklarına karşı

etkili olur.

• Safra söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırıp mideyi rahatlatır.

• Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında etkilidir.

• Doku ve damar büzücüdür. Peklik verir. Çocuklarda diyareyi keser.

• Bedeni güçlendirici ve rahatlatıcı acı bir toniktir.

•Yukarıda belirtildiği gibi fıtık oluşumunda kasık şişmelerini indirir ve bedeni

rahatlatır.

Bütün bu etkilrin sağlamak üzere kasıkotunun topraküstü kesimleri bitki çiçek

açmaya başladığında toplanır. 40 C dereceyi aşmayan sıcaklıkta ve gölge yerde

kurutulur. Kurumuş bitki karışımından 1-2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar

suya konur ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir infüzyon elde edilir.

Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.

• Kasıkotu bademcik şişmesi ve boğaz ağrılarında iyileştirici ve rahatlatıcıdır.

Bunun için 1-2 tatlı kaşığı kurumuş kasıkotu karışımı alınıp 1 bardak suda

kaynama noktasına kadar ısıtılır. Daha sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha

ısıtma sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyonla gargara yapılır.

• Kasıkotu, ayrıca yaraları temizler ve iyileştirir.

Bunun için bitkinin taze topraküstü kesimleri ezilerek bir yara lapası hazırlanır

ve yaralara dıştan uygulanır.

Hiç yorum yok: