28 Ekim 2008 Salı

ÇİN ANASONU

Bilimsel İsim Ilicium verum

Bilinen İsmileri Hint anasonu, Yıldız anasonu

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Manolyagiller familyasındandır. Anayurdu

Güneydoğu Asya olup günümüzde en çok Çin ve Vietnam'da yetiştirilen, kışın

yapraklarını dökmeyen duyarlı bir ağaç veya ağaççık ile bunların yıldız

biçimindeki meyvelerine Çin anasonu adı verilmektedir. Çin anasonu ağacı

4,5-9 m. boylanabilir. Güzel kokulu gövde kabukları beyaz renkli ve cam gibi

parlaktır. Yaprakları elips biçiminde ve koyu yeşil renklidir. Çok sayıda

taçyaprağından oluşan, yazın açan ve anason kokan çiçekleri sarı, beyaz ya da

ender olarak mor renklidir. Bu çiçekler daha sonra yıldız biçimli,

gri-kahverengi ve 6-9 parçalı meyvelere dönüşür. Yıldızın her parçasında bir

tohum yer alır. Güneşli, soğuktan ve rüzgardan korunmalı yerleri, suyu iyi

akıntılı toprakları seven Çin anasonu ağacı, tohumuyla ya da gövde çelikleriyle

çoğaltılır.

Çin anasonunun meyveleri, içinde % 4-5 oranında anetol bulunan uçucu yağ

yönünden zengindir. Bu nedenle aynen ama akrabası olmayan anason gibi

kokar. Avrupa'da pastacılık ve ilaç yapımında anason yerine Çin anasonunun

meyvesinden elde edilen esans kullanılır.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Sağlığa yararlı nitelikleri de anasonunkilere oldukça benzeyen Çin anasonu

meyvelerinin Tedavi ve Kullanım Şekilleri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece

özetlenebilir:

• Sindirim sistemi üzerinde etkili olur: iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır. Mide

ve bağırsaklardaki gazı söktürür.

• Terletici ve antibakteriyolojik etkileri vardır.

• Öksürük, solunum yolları enfeksiyonları ve bronşitte iyileştirici ve

rahatlatıcıdır. Diğer öksürük ilaçlarıyla birlikte kullanılırsa onların etkilerini

artırır.

• Romatizma ağrılarını azaltır.

Bütün bu etkileri sağlamak üzere, Çin anasonunun olgun ve kuru

tohumlarından 1-2 tatlı kaşığı alınır. Bunlar hafifçe ezilip üzerlerine 1 bardak

kaynar su dökülür. Kabın üzeri sıkıca kapatılarak tohumlar 5-10 dakika süreyle

demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyondan günde üç kez birer bardak

içilir. Şikayetler sindirim sistemiyle ilgiliyse infüzyon yemeklerden 15-20

dakika önce alınır. Romatizma ile ilgili durumlarda, infüzyon dıştan elle sıkıca

ovuşturularak uygulanır.

Hiç yorum yok: