28 Ekim 2008 Salı

HİNDİBA

Bilimsel İsim Cichorium intybus

Bilinen İsmileri Güneğik, Hindibağ, Yabani hindibağ, Radika

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdunun

Hindistan, Endonezya ya da Mısır olduğu sanılmaktadır. Anadolu'nun her

yerinde ekilmemiş tarlalar, yol kenarları ve bayır sırtlarında yabani olarak

yetişir. 50-100 cm. kadar boylanabilen dayanıklı otsu bitkidir, ince tüylerle

kaplı içi boş dallara ayrılan sert yapılı gövdesi; altı tüylü, kenarları dişli,

rozetler oluşturan yaprakları; açık mavi renkli, bazen morumsu taç

yapraklarıyla haziran-eylül ayları arasında açan çiçekleri vardır. Toprakta 20

cm. derinliğe kadar inen acı sütlü bir kazık kökü vardır. Hindiba, döktüğü

tohumlarıyla çoğalır.

Hindibanın yapraklarında inülin ve birtakım şekerler; köklerinde inülin, şeker

ve intybus adlı madde bulunur. Tadı ekşi, acımsı olsa da sağlığa çok yararlı

körpe yaprakları toplanıp sebze olarak pişirilir ya da çiğken salatalara

konularak yenir. Bitkinin kazık kökleri sonbaharda topraktan sökülüp

kurutulur. Taze kökündeki sütle dağ sakızı denilen bir tür sakız yapılır.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Tüm bölümlerinin Tedavi ve Kullanım Şekilleri güçlü olan hindibanın bedene yararlı olan

etkileriyle bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece özetlenebilir:

• Bedeni güçlendiren kuvvetli bir toniktir.

• İştah açıcıdır.

• İdrarı söktürür.

• Kanı temizler.

• Müshil etkisi vardır.

Bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin sonbaharda topraktan sökülen

kökü parçalanarak gölgede kurutulur. Kuru kök parçalarından 2-3 tatlı kaşığı

alınıp suda kaynama noktasına kadar ısıtılıp sonra ateş kısılarak 15-20 dakika

daha ısıtma sürdürülür. Böylece hazırlanmış olan dekoksiyondan günde iki kez

birer bardak içilebilir.

• Ayrıca bedende oluşan yangıları azaltır.

Bu etkisini sağlamak için de, bitkinin topraküstü yeşil bölümleri ezilerek yara

lapası hazırlanır ve yangılı yerlere dıştan uygulanır.

Hiç yorum yok: