28 Ekim 2008 Salı

FINDIKLAR

Bilimsel İsim Coryllus türleri

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Huşgiller familyasındandır. Anayurdu ülkemizin

Kuzeydoğu bölgesidir. Antik dönemde, Pontos denilen Doğu Karadeniz

dağlarından, Yunanistan'a götürülmüş, oradan Avrupa'ya yayılmıştır. Fındık 17

değişik türü olan; kışın yapraklarını döken; çalı, ağaççık ve bazen ağaç

şeklinde görülen bir bitkidir. Günümüzde fındık üretimi Yabani fındık (C.

avellana), Badem fındık (C. maxina) ve Tombul fındık (C. pontica) türlerinin

melezlendirilmesiyle yapılmaktadır. Orta boy fındık ağacı 3-6 m. yükseklikte

olur. Yapraklan yuvarlakça, oval ya da kalp biçiminde ve kenarları ince

dişlidir. Fındık türleri kışın çiçek açar. Erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ve

değişik biçimde olur. Döllenen dişi çiçekleri kadehçik oluşturur ve meyve

bunun içinde gelişir. Fındık bitkisi Kuzey Yarıküre'nin 30-40 enlemleri

arasında kışın belli bir üşüme devresiyle, (yani, bazı bitkilerin doğası gereği

yaşanan soğuk günleri geçirerek) yaşanan ılıman iklimli yerleri; kumlu-killi

gübrece zengin toprakları sever. Tohumuyla ya da çelikleriyle üretilir.

Fındığın sert kabuklu meyvesinin içinde bulunan tohumu (fındık içi) yağ,

karbonhidrat ve protein yönünden zengin iken, kolestrol düzeyi sıfırdır. Başta

potasyum olmak üzere fosfor, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri yüksek

oranda; ayrıca demir, çinko ve düşük oranda sodyumu içerir. Fındık tohumu

Bl, B2, B3, folik asit ve E Vitaminleri yönünden de zengin olan, pek değerli

bir besindir. Ayrıca fındıkta % 60-70 gibi yüksek oranda linoleik ve oleik

asitleri içeren yağ (fındıkyağı) bulunur. Fındık çiğ ve kavrularak çerez şeklinde

yendiği gibi çikolata, pasta, tatlı ve şekerleme sektörlerinde sıkça kullanılır.

Fındıkyağı da besin, parfümeri ve sabun endüstrilerinde kullanılmaktadır.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Özellikle bedene yapıcı, koruyucu ve destekleyici nitelikte yararlar sağlayan

fındığın Tedavi ve Kullanım Şekilleri ve bunlardan faydalanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:

• İçerdiği kalsiyumla, kemiklerin ve dişlerin yapısını güçlendirir, sağlıklı

kalmasını destekler.

• B grubu vitaminleriyle kan yapımını destekler. Alyuvarların parçalanmasını

önler ve böylece kansızlığa karşı koruyucu işlev yapar.

• B grubu vitaminleriyle çocukların beslenmesinde yararlı olur.

• İçerdiği E vitaminiyle kalbin ve kasların sağlığında etkilidir. E vitamini,

hücre yıkılmalarını da önler.

• İçerdiği çinko, bedenin büyümesinde ve cinsellik hormonlarının

üretilmesinde rol oynar.

• İçerdiği yağ, beden ısısının korunmasını ve yağda eriyen vitaminlerin

bedenin en uzak köşelerine kadar taşınmasını sağlar. Kanda kolestrol

düzeyinin yükselmesini önler.

• Fındık, içerdiği tüm maddelerle bedensel ve zihinsel yorgunlukları giderir.

Bedene güç katar. Hastaların iyileşme dönemini kısaltır. Gebe kadınlara da

yararlı olur.

• Ve son olarak fındığın cinsel gücü artıran (afrodizyak) etkileri olduğu ileri

sürülmektedir.

İşte bu yaşamsal değerde etkileri bulunan fındık için herhangi bir ilaç şeklinde

kullanım reçetesi vermiyoruz. Yalnızca günlük beslenme rejimimize fındığı

katmak, fındık içini yemek ya da fındıkla üretilmiş besinleri tüketmek bize bu

yararlan sağlayacaktır.

UYARI

• Yağ oranı yüksek olduğu için yüksek tansiyonu olanlar ya da damar sertliği

illeti çekenler fındığı az tüketmelidir.

Hiç yorum yok: