28 Ekim 2008 Salı

ERKEÇSAKALI

Bilimsel İsim Flipendula ulmaria (ya da Spirea ulmaria)

Bilinen İsmileri Çayırmelikesi, Keçisakalı

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Gülgiller familyasındandır. Anayurdu

bilinmemekte, ülkemizde Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde

rastlanmaktadır. 60-120 cm. boylanabilen, çokyıllık otsu bitki ya da ağaççıktır.

Pembe kırmızı renkli ve hoş kokulu uzun kökü, toprakta derine inerken dallara

bölünür, içi boş olan gövdesi boydan boya çizgili, kırmızı-yeşil renkli ve

dallara ayrılan yapıdadır. Keklik üzümünün yaprakları gibi hoş koku yayan iri

parçalı ve derin damarlarıyla kırışık gibi görünen koyu yeşil yapraklarının altı

gri-yeşil renkli olur.

Yaz boyunca salkımlar oluşturarak açan tatlı badem kokulu minik çiçekleri

krem rengi, kimi zaman da pembe ya da canlı kırmızı renktedir. Güneşli ya da

kısmen gölgelik yerleri seven erkeçsakalı bitkisi nemli ve alkalik topraklara

gereksinim duyar. Bitki, tohumlarıyla çoğalır, ama istenirse, sonbaharda

bölünerek de üretilebilir.

Erkeçsakalı bitkisinin topraküstü bölümlerinde salisilik asit, tanen, sitrik asit

ile spiraein ve gaulterin adı verilen maddeleri içeren uçucu yağ bulunur.

Bitkinin yapraklan bazı yerlerde içkilere, reçel ve jölelere badem kokusu

vermesi için katılır.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Bitkinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:

• Doku ve damar büzücü etkilerinden ötürü çocuklarda diyareyi kesmekte

yararlı olur.

• Aspirindekine benzeyen maddeleri içerdiği için beden ateşini düşürür ve

yangıları hafifletir. Bu nedenle, kas ve eklemlerdeki ağrı ile yangıları geçirmek

üzere kullanılır.

• Mideyi güçlendirir. Sindirim işlemini kolaylaştıran, bedene yararlı bitkilerin

başında gelir. Kusma hissini de bastırır.

• Midedeki hiperasiditeyi (aşırı asitlilik durumu) önler. Sindirim sisteminin

mukozasını korur.

• Kalp yangısı, gastrit ve mide ülserleri tedavisinde yararlı olur.

Bu önemli etkileri sağlamak üzere, erkeçsakalı bitkisinin bütün topraküstü

bölümleri kullanılır. Yazın çiçeklenme zamanında bitkinin yaprak, çiçek ve

sapları toplanır. 40 C dereceyi aşmayan sıcaklıklarda gölge ve havadar yerde

özenle kurutulur. Kurumuş bu bitki karışımından 1 -2 tatlı kaşığı alınıp 1

bardak kaynar suda 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyondan,

günde üç kez ya da gereksinin, duyuldukça içilir.

Hiç yorum yok: