29 Ekim 2008 Çarşamba

FESLEĞEN

Bilimsel İsim Ocimum basilicum

Bilinen İsmileri Feslikan, Irıkan, Peslan, Reyhan

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Ballıbabagiller familyasındandır. Anayurdu Güney

Asya'dır. Ancak, Akdeniz havzası ülkeleri ile Türkiye'de Ege ve Akdeniz kıyı

şeridinde sıkça yetiştirilmektedir. 10-40 cm. boylanabilen, biryıllık duyarlı

otsu bitkidir. Kare kesitli, boydan boya kabarık çizgili ve yeşil renkli gövdesi,

bitki tabanına inildikçe kırmızılaşır. Oval biçimli yaprakları kenarları dişli,

sivri uçlu ve koyu yeşil renkli olur. Yaz sonunda açan çiçekleri beyaz; pembe

ya da sarımsı beyaz renklidir. Küçük tohumlan koyu kahverengi ve gözyaşı

biçimlidir. Bitki, tohumuyla çoğalır.

Çok kokulu bir bitki olan fesleğen, bileşimi estragol, linelol, sineol ve pinen

adı verilen maddelerden oluşan ve uçucu bir yağ olan fesleğen esansını içerir.

Bu nedenle koku ve çeşni vermesi için yemeklere pişerken son anda katılır.

Ayrıca sirke yapımında ve salatalarda kullanılır.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Fesleğenin Tedavi ve Kullanım Şekilleri ve onlardan yararlanma yöntemleri şöylece

sıralanabilir:

• Sindirimi kolaylaştırır. Mideyi yatıştırır.

• Balgam, gaz ve idrar söktürücüdür.

• Uyarıcı ve spazm çözücüdür.

• Baş ağrısını giderir.

Bu etkileri sağlamak üzere kurutulduğunda çenelde tıbbi niteliklerini ve

kokusunu yitirdiğinden fesleğenin taze yaprakları ile infüzyon hazırlanır.

25-30 gram taze fesleğen yaprağı ılınıp üzerine dört bardak kaynar su

dökülerek ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan infüzyon, günde

iki-üç bardak olarak alınabilir.

• Fesleğen ayrıca öksürüğü keser.

• Sinirleri güçlendirici etki yapar.

Bu etkilerinin sağlanması için de, fesleğen tohumlarının kaynar su içinde

15-20 dakika süreyle demlendirilmesiyle hazırlanan infüzyon günde iki kez

alınabilir.

• Bitki, bedeni güçlendiren tonik etkisi de yapar.

Bu etkinin sağlanması için taze fesleğen yaprakları şarap içinde birkaç saat

bekletildikten sonra bu şaraptan içilir.

Hiç yorum yok: