28 Ekim 2008 Salı

BİBERLER

Bilimsel İsim Capsicum türleri

Bilinen İsmileri Filfil, Isıot

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Patlıcangiller familyasındandır. Anayurdu Amerika

kıtası olan biberin tohumları 1493'te İspanya'ya getirilmiş ve oradan tüm

dünyaya yayılarak 700 kadar türü üretilmiştir. Ülkemizde de dolmalık, sivri,

çarliston, süs ve domates biberi gibi türleri yetiştirilmektedir. Biber genelde

30-100 cm. kadar boylanabilen, tatlı ya da acı meyve veren bir ya da bazen

ikiyıllık otsu bitkidir. Ancak bazı yerlerde çalımsı ve hatta tropik bölgelerde

ağaççık haline gelen biberlere rastlanır. Biberin oval biçimli, rengi açık

yeşilden koyu yeşile ve hatta mora kadar değişen yaprakları, yaprak

koltuklarında yaz aylarında açan beyaz renkli küçük çiçekleri olur. Bitkinin

meyvesi renk, biçim ve tat bakımından büyük çeşitlilik gösterir. Olgunlaşan

meyve sararır ve daha sonra kırmızı renge döner. Meyvenin etli kabuğu

tohumlarını taşıyan eksen bölgesinden bir boşlukla ayrılır. Biberin kirli beyaz

renkli tohumları disk biçimindedir. Bol güneşli, iklimi ılıman olan yerleri ve

bitek toprağı seven biber türleri, tohumuyla çoğalır.

Bütün türlerinin meyvesi C vitamini bakımından zengin olan biber, bazı

alkaloitleri de içerir. Acı biber türlerindeki bu alkaloit kapsaisin adlı maddedir.

Biberler genellikle sebze olarak tüketilir. Salatalara ve kimi yemeklere katılır.

Turşusu yapılır. Baharat olarak kullanılır. Domates biberinin salçası yapılır.

Biber, ülkemiz mutfağının vazgeçilmez besin türlerinden biridir.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Biber türlerinin sağlığa yararlı etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri

şöyle sıralanabilir:

• Romatizma ve eklem ağrılarına karşı iyileştirici olarak kullanılır.

Bu etkinin sağlanabilmesi için biberin meyvesi ezilerek yara lapası yapılır ve

dıştan uygulanır.

• Biber mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır, iştahı açar ve sindirimi

kolaylaştırır.

• İdrarı artırır.

• Uyarıcıdır.

Bütün bunlar için taze, kurutulmuş ya da turşusu yapılmış biberler bolca yenir.

• Soğuk algınlığının ilk belirtisi görüldüğünde biber alınırsa iyileştirici olur.

Bu etkisinden yararlanılmak üzere iyice kıyılmış 2,5 tatlı kaşığı taze biberin

üzerine l bardak kaynar su ya da süt dökülüp 10-15 dakika süreyle

demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyon sıcakken içilir.

UYARI

• Aşırı miktarda tüketilen acı biber, mide ve bağırsakların tahrişine yol açabilir

ve hatta böbreklerle karaciğerin rahatsızlanmasına neden olabilir.

Hiç yorum yok: