29 Ekim 2008 Çarşamba

ANASON

Bilimsel İsim Pimpinella anisum

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Maydanozgiller familyasındandır. Anayurdu Doğu

Akdeniz havzası ülkeleriyle Mısır olup Türkiye'de Ege ve Akdeniz

bölgelerinde, özellikle Burdur yöresinde yetiştirilmektedir. 30-75 cm.

boylanabilen, dik ya da yere yatarak gelişen bir ya da bazı türlerinde ikiyillık

yarı dayanıklı otsu bitkidir. Kök oluşumu zayıf; gövdesi yuvarlak kesitli, yeşil

ve dallara ayrılan yapıda olan anasonun yaprakları yeşil renkli, güzel kokulu,

kenarları dişli, yuvarlak biçimli ve hafif tüylüdür. Yaz sonunda açan ve yıldıza

benzeyen beyaz çiçekleri salkımlar halindedir. Bitkinin, konumuzu en çok

ilgilendiren bölümü olan tohumu da güzel kokulu, açık gri-kahverengi ve

yumurta biçimindedir. Güneşli, soğuk rüzgardan korunmalı yerleri; suyu iyi

akıntılı ve alkalik toprağı seven anason, tohumuyla çoğalır.

Anasonun tohumunda sabit ve uçucu yağlar, nişasta ve yapışkan bitki sıvısı

bulunur. uçucu yağlar, anetol ve estragol adlı maddeler ve bazı aldehitleri

içerir. Anason tohumu, ülkemizde ulusal içki sayılan rakının yapımında ve

pastacılıkta kullanılır.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Sağlığa yararlı etkileri Eski Mısırlılarla Romalılar döneminden beri bilinen ve

bolca kullanılan anasonun Tedavi ve Kullanım Şekilleri ve bunlardan yararlanma yöntemleri

şöyle sıralanabilir:

• Tohumunun bileşiminde bulunan uçucu yağ sayesinde mide ve

bağırsaklardaki gazı söktürür.

• İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

• Yatıştırıcı, rahatlatıcı ve spazm çözücüdür.

• Uykusuzluğa karşı etkilidir.

• Soğuk algınlığı, öksürük, soluk borusu enfeksiyonları, boğmaca ve bronşitte

rahatlatıcı etkiler sağlar.

• Göğsü yumuşatır.

• Emzikli annelerde süt gelişini artırır.

Bütün bu etkileri sağlamak üzere, anasonun olgun tohumları yaz ortası ile

sonbahar arasında toplanır. 1-2 tatlı kaşığı anason tohumu alınıp uçucu yağını

bırakması için hafifçe ezilerek üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Kabın üstü

iyice kapatılıp 5-10 dakika süreyle demlendirilerek infüzyon hazırlanır. Bu

infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir. Ancak, sindirimle ilgili

şikayetlerde infüzyon yemeklerden 15-20 dakika önce alınır.

Hiç yorum yok: