29 Ekim 2008 Çarşamba

ARDIÇ

Bilimsel İsim Juniperus communis

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Çamgiller familyasındandır. Juniperus cinsi, kışın

yapraklarını dökmeyen 70 kadar ağaç ya da çalı türünün ortak adı ardıçtır.

Ardıçlar tüm Kuzey Yarıküre'ye yayılmış olup ülkemizde de bazı türleri

yetişmektedir. Burada konumuzla en çok ilgili olan, Avrupa ve Türkiye'de

yaygın Avrupa ardıcı ya da Adi ardıç (J. communis) türünden söz edeceğiz.

Kısaca ardıç diye anacağımız bitki 15 m'ye kadar boylanabilir ama çoğu kez

çalı halinde görülür. Hoş kokulu yaprakları körpeyken iğne, olgunlaşınca tığ

görünümündedir. Şubat-nisan ayları arasında açan çiçekleri sarımsı '79eşil renkli

olup dikkati çekmezler. Ardıç iki evcikli bir bitkidir. Yani, erkek ve dişi

çiçekleri ayrı ağaçlarda yer alır. Dişi çiçekler sonbaharda koyu mor renkli

meyveleri olan kozalakçıkları verir. Ancak, bunlar iyice olgunlaşınca açık

kahverengileşir. Kozalakçıklarında 1-12 adet tohum bulunur. Bitki,

kozalakçıklarından döktüğü tohumlarıyla ya da toprağa değen dallarının

köklenmesiyle çoğalır. Ardıç güneşli yerleri sever ama toprak seçmez. Kurak

topraklarda derinlere kök salarak suyu bulur.

Ardıç kozalakçıkları uçucu yağ, doğal şekerler, flavon glikozitleri, reçine,

tanen ve organik asitleri içerir. Bu kozalakçıklar ardıç yemişi adıyla birtakım

yiyecek ve içeceklere tat ve koku, yani çeşni katmakta kullanılır. Bazı ardıç

türlerinin odun ve yaprakları damıtılarak, parfümeri ve ilaç endüstrilerinde

kullanılan ardıç esansı elde edilir.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Adi ardıcın Tedavi ve Kullanım Şekilleri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece

özetlenebilir:

• İdrar söktürücüdür. İdrar yollarını temizler. Sistit durumunda çok iyi bir

antiseptik (mikrop kırıcı) olur.

• Bedeni uyarıcı etkisi vardır.

• Acı tadı nedeniyle iştahı açar. Mideyi uyarır ve sindirimi kolaylaştırır.

• Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.

• Solunum yollarını açar. Nefes alıp vermeyi kolaylaştırır.

• Kadınlarda aybaşı kanamasnıı düzenler, ağrıları hafifletir.

Sonbaharda, kasım ve hatta aralık aylarında ardıç kozalakçıklarından

kendiliğinden kurumuş ve küçülmüş olanların dışında, sağlıklı görünenleri

toplanır. Gölge yerde ağır ağır kurutulur. İyice kurumuş olanları hafifçe ezilir,

parçalanır. Bunlardan l tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 20 dakika

demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan sabah ve akşamları

olmak üzere günde iki kez birer bardak içilir.

• Ardıç ayrıca romatizma, artrit, eklem ve kas ağrılarına iyi gelir. Bunun için,

yukarıda anlatılan infüzyon şikayetli yerlere dıştan elle ovuşturularak günde

iki-üç kez uygulanır. Bu tedavi, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde 4-6 hafta

sürdürülmelidir.

UYARI

• Böbrek rahatsızlığı olanlar ve gebe kadınlar ardıç kullanmamalıdır.

Hiç yorum yok: