28 Ekim 2008 Salı

MISIR (PÜSKÜLÜ)

Bilimsel İsim Zea mays

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Buğdaygiller familyasındandır. Anayurdu Güney

Amerika olan mısır, Amerika Kıtası'nın keşfinden sonra denizciler tarafından

Avrupa'ya getirilmiştir. Oradan da, Afrika anakarasından, Mısır üzerinden

ülkemize getirildiğinden, dilimizde bu bitkiye mısır adı verildiği

sanılmaktadır, 2 m'ye kadar boylanabilen, biryıllık dayanıklı tahıl ve kültür

bitkisidir. Mısırın kökleri toprakta derine kadar iner, kalın ve bol saçaklıdır. 4

cm. çapa ulaşabilen dik gövdesi boğumludur. Bu boğumlar arasında gövdenin

içi boş olur. Gövde üzerinde almaşık dizili uzun yaprakları şerit biçiminde,

paralel damarlı ve uçları sivridir. Aynı bitki üzerinde ayrı kesimlerde yer alan

dişi ve erkek çiçeklerden erkek olanları, gövdenin ucunda başaklar; dişi

olanları, yaprak koltuklarında koçanlar halinde görülür. Dişi çiçeklerin

olgunlaşmasıyla meydana gelen mısır tohumları, tek ve kalın bir sap olan

koçan üzerinde düzgün sıralar halinde dizilmiş iri taneler şeklinde olur.

Konumuza yararı olan kısımları, dişi çiçeklerin olgunlaşıp tane biçimine

gelmeden önce koçanın ucunda 10-30 cm. uzunlukta oluşturdukları ve adına

mısır püskülü denilen ipliksi uzantıları (stigma'ları)dır. Bol güneşli sulak

alanları seven mısır bitkisi, ülkemizin su bulunan hemen hemen her yerinde

kültür bitkisi olarak yetiştirilirken çok gelişip fazla yer kapladığından

tohumlarının toprağa seyrek olarak ekilmesine dikkat edilir.

6000 yıl kadar önce Güney Amerika'daki And Dağları bölgesi yerlileri

tarafından yetiştirildiği ve tüketildiği saptanan mısır bitkisinin taneleri, yüksek

oranda nişasta ile doymamış yağ asitleri, A vitamini ve sterolleri içerir. Bu

yüzden mısır taneleri hem insanlar hem de hayvanlar için değerli bir besin

kaynağıdır, ilaç olarak kullanılan mısır püskülünün içerdiği maddeler ise

şunlardır: Glikoz ve maltoz gibi şekerler, steroller, reçine, potasyum tuzları ve

uçucu yağ.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Açık esmer ya da kırmızımsı renkli hafif ve özel kokusu bulunan mısır

püskülünün Tedavi ve Kullanım Şekilleri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle

özetlenebilir:

• Sakinleştiricidir.

• Bedeni güçlendirici toniktir.

• Romatizma tedavisinde yardımcı olur.

• İdrar söktürücüdür.

• Mesane taşlarını düşürür.

• Üretrit (idrar yolları enfeksiyonu), sistit (mesane enfeksiyonu) ve prostatit

(prostat bezi enfeksiyonu) tedavilerinde etkilidir, özellikle ayrıkotu ve

civanperçemi ile birlikte kullanılırsa daha etkili olur.

• Çocuklarda böbrek sorunlarının atlatılmasına yardımcı olur.

Bu etkilen sağlamak üzere, mısır koçanındaki dişi çiçeklerin döllenme olayı

gerçekleşmeden

önce ortaya çıkan püskülleri alınır. Bunlar kurutulduğunda bazı etkilerini

yitirdiğinden kurutulmadan kullanılması daha doğru olur. 1 bardak kaynar

suyun içine 2 tatlı kaşığı kuru ya da taze mısır püskülü konur. 10-15 dakika

demlendirilerek elde edilen infüzyondan günde iki-üç kez birer bardak içilir.

• Mısır tanelerinden elde edilen mısırözü yağının, sıvı bitkisel bir yemeklik

yağ olarak, damar sertliğini önlediğini, kullanan kişilere bu konuda büyük

yarar sağladığını belirtmeden geçemeyeceğiz.

Hiç yorum yok: