29 Ekim 2008 Çarşamba

DEFNE

Bilimsel İsim Laurus nobilis

Bilinen İsmileri Har, Nehtel, Tehnel

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Defnegiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu

Akdeniz havzası olan ve günümüzde ılıman yerlerde yaygın olarak yetişen,

kışın yaprağını dökmeyen ağaç ya da ağaççıktır. Ülkemizin kıyı bölgelerinde

doğal olarak yetişmekte, ayrıca süs bitkisi olarak park ve bahçeleri

süslemektedir. 6-8 m'ye kadar boylanabilen defne, yuvarlak tepeli ve sık dallı

olarak gelişir. 8-10 cm. uzunluktaki oval ve süslemecilikte iyi bilinen özel

defne yaprağı biçimli, meşinimsi, sert, üst yüzü parlak, kenarları dalga

görünüşlü ve almaşık dizili koyu yeşil yaprakları vardır, ilkbaharda açan

sarımsı ya da yeşilimsi beyaz renkteki küçük çiçekleri olgunlaşınca rengi koyu

mor, tek tohumlu ve etli meyvelere dönüşür. Bitkinin yuvarlak kesitli ve

mor-kahverengi olan gövdesi, zamanla odunlaşır ve rengi griye döner. Defne,

gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Bitkinin yaprakları eterik asidi içerir. Bazı yemeklere koku ve çeşni katar,

ayrıca veteriner hekimlikte ilaç yapımında kullanılır. Defne, ülkemizin tarımda

önemli dışsatım ürünlerinden biridir. Meyvesinden defne yağı elde edilir,

ayrıca olgun meyveleri saç dökülmesini engelleyici sabunların yapılmasında

kullanılır.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Defnenin yaprak ve meyveleri, içerdiği etkiler nedeniyle tıbbi amaçlarla

kullanılır. Bu etkiler ve yararlanma yöntemleri kısaca şöyle sıralanabilir:

• Sindirimi kolaylaştırıcıdır. Midevi ve iştah açıcıdır.

• İdrar söktürücüdür.

• Terleticidir.

Bu etkilerinden yararlanılmak için defne yaprakları genelde yaz sonunda

toplanır, gölgelik ve havadar yerde kurutulur. Parçalanmış kuru yapraklarından

1-2 tatlı kaşığının üzerine 4 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle

demlendirilerek hazırlanan infüzyon, günde bir-iki kez ve bir-iki yemek kasığı

olarak alınabilir. Daha fazla alınması kusturucu olur.

•Aynı şekilde hazırlanmış infüzyondan bir-iki bardağı, küvete doldurulmuş

banyo suyuna katılarak banyo yapılırsa, bedeni uyarıp zindeleştirir.

• Bitkinin meyvelerinden yapılmış olan defne yağı, bedende romatizma yangılı

yerlere sürülerek rahatlama sağlanır.

• Bir-iki adet taze defne yaprağı fasulye, mercimek, nohut, pirinç gibi kuru

yiyeceklerin içine konursa onların kurtlanmalarını önler.

UYARILAR

• Gebelik durumunda defne alınmamalıdır.

• Yukarıda açıklaması yapılan, ülkemizin birçok yerinde yetişen Akdeniz

defnesi (L. nobilis) dışındaki diğer defne türleri zehirlidir.

Hiç yorum yok: