5 Kasım 2008 Çarşamba

TARHUN

Bilimsel İsim Artemisia dracunculus

Bilinen İsmileri Tarhın, Terhun

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu

Sibirya'dır. Türklerin Ortaasya'dan göçleriyle İran ve Anadolu'ya getirilmiş,

Haçlı seferleriyle Avrupa'ya götürülmüş; daha sonra oradan dünyaya

yayılmıştır. Günümüzde Avrupa'da büyük ölçüde kültürü yapılmakta,

ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum'daki bazı bahçelerde

yetiştirilmektedir. 60-120 cm. boylanabilen, keskin ama hoş kokulu, dayanıklı

çokyıllık çalımsı bitkidir. Yuvarlak kesitli ve dallara ayrılan yapılı gövdesi

açık yeşil renklidir; oysa bitkinin tabanına doğru gövde kahverengileşir.

Yaprakları ince, uzun ve parlak yeşil renklidir. Yaprak altında bulunan yağ

bezeleri biberimsi acı tadı olan güzel bir koku yayarlar. Çiçekleri küre biçimli,

küçük ve yeşilimsi beyaz renkli olur. İki önemli türünden Fransız tarhunu (A.

dracunculus) ilkbaharda yapraklari bölünerek, Rus tarhunu (A.

dracunculoides) ise tohumları ekilerek çoğaltılır.

Tarhunun yapraklı dallari iyot, mineral tuzlar, A ve C vitamini yönünden

zengindir. Körpe ya da kurutulmuş yaprakları pek etkili çeşnisi nedeniyle,

Fransızlarınki gibi dünyanın en seçkin mutfaklarında baharat olarak bolca

kullanılmaktadır.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Bitkinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece

özetlenebilir:

• Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır.

• Sindirim salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır.

• Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.

• İdrar söktürücüdür.

• Güçlendirici tonik etkisi vardır.

Bütün bu etkileri sağlamak üzere, yaprakları, bitki çiçek açmadan önce

toplanıp gölge ve havadar bir yerde özenle kurutulur. 1-2 tatlı kaşığı kuru

yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle

demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyon günde üç kez birer bardak

içilir.

Hiç yorum yok: