5 Kasım 2008 Çarşamba

PELİNOTU

Bilimsel İsim Arthemisia absinthium

Bilinen İsmileri Acı pelin, Ak pelin, Acı yavşan

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Avrupa

olan; ülkemizde Kuzey, İç ve Güney Anadolu'da yabani olarak yetişen

çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. 120 cm'e kadar boylanabilen pelinin, ince

tüylerle kaplı gövdesi kokulu, kabarık çizgili ve gri-yeşil renklidir. Çok ince

tüylerle kaplı grimsi ya da beyazımsı yeşil, altı gri renkli ve kokulu olan

yaprakları çok parçalı ve almaşık dizilidir. Temmuz-ağustos aylarında açan

açık sarı küçük çiçekleri salkımlar oluşturur. Silindirik yapılı yassı, küçük ve

gri renkli meyvelerinin içinde kahverengimsi gri minik tohumları bulunur.

Pelin döktüğü tohumlarıyla çoğalır ya da sonbaharda alınan gövde

kalemleriyle çoğaltılır.

Pelinin küçük yapraklı dalları özel kokulu ve çok acı lezzetlidir. Uçucu yağ,

absintin gibi acı maddeler, flavon ve pineni içerir. Eskiden bazı içkilere acı

çeşni vermesi için katılırken 1908 yılından beri bu şekilde kullanımı

yasaklanmıştır.

Pelin, geçmiş yıllarda kurt düşürücü, adet söktürücü ve çocuk düşürücü

etkilerinden yararlanılmak üzere yüksek dozlarda kullanılırdı. Ancak, yapılan

dikkatli analizler, bitkinin zehirleyici ve sinir sistemini yıkıma uğratıcı

etkilerini saptadığından, bitkinin bu amaçlarla kullanımı da terk edilmiştir.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Günümüzde pelinin Tedavi ve Kullanım Şekilleri aşağıda verilen yöntemle yararlı hale

getirilmektedir:

• Bitkinin, içerdiği acı maddeler nedeniyle bedeni uyarıcı, iştah açıcı ve

sindirimi kolaylaştırıcı etkileri vardır. Sindirim salgılarının nitelik ve nicelik

yönünden yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır.

• Yüksek ateş ve enfeksiyon durumlarında güçlü bir iyileştiricidir.

• Bedeni güçlendirici tonik etkisi vardır.

• İdrar söktürücüdür.

Bu durumlar için, pelinin yaprakları ve çiçek açmış salkımları, çiçekleri

solduğu dönem olan yaz ortası ve sonbahar başı arasında toplanıp gölgelik ve

havadar yerde kurutulur. 1-2 tatlı kaşığı kuru karışım üzerine 1 bardak kaynar

su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilmeye bırakılır. Böylece

hazırlanan infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak olarak içilebilir.

Hiç yorum yok: