28 Ekim 2008 Salı

AKDİKEN

Bilimsel İsim Rhamnus catharicus (catharica)

Bilinen İsmileri Ateştacı, Barutağacı, Geyikdikeni

Bitki ile İlgili Genel Bilgiler

Hünnapgiller familyasındandır. Anayurdu Güney

Avrupa ve Anadolu'dur. Kuzey Anadolu bölgesinin dağlık yerlerinde yabanisi

yetiştiği gibi, park ve bahçelerimizde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Genelde 2-3 m. boylanabilen çalı biçiminde ağaççık iken, kimi zaman 6-8

m.'ye yükselen örneklerine de rastlanır. Yaprakları sivri uçlu, oval ya da

yuvarlak biçimli ve parlak yeşil renklidir. Sarımsı beyaz renkli çiçekleri yazın

açar ve 3-5 çiçeği bir arada bulunur. Olgunlaşan çiçekleri önce yeşil '72enkli

yuvarlak meyveler verir. Sonbahara doğru sararan bu meyveler birçok kuşa

yem olur. Daha sonra iyice olgunlaşıp turuncu ve hatta açık kırmızı renge

dönen 6-8 mm. çapındaki, tadı mayhoş ve biraz da acı olan meyveler bitkinin

tohumunu taşırlar. Güneşli yerleri seven akdiken bitkisi, toprak yönünden

seçici değildir. Tohumundan çoğaldığı gibi gövde çelikleriyle de üretilebilir.

Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı verilen

maddeler ile antrakinon türevleri ve C vitamini bulunur.

Tedavi ve Kullanım Şekilleri

Bitkinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:

• Akdiken bitkisi etkili ve kullanılması güvenli bir müshildir.

• İdrar söktürücüdür.

• Beden işlevlerim olumlu yönde değiştirici ve düzeltici etkisi de vardır.

Bu etkileri sağlamak için, akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarından 2 tatlı

kaşığı alınarak 1 bardak kaynamış suya konulup 10-15 dakika süreyle

demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyon, 12 saat içinde etkili olmak üzere

(sabahleyin) 1 bardak olarak içilir. Ya da bitkinin olgun meyvelerinden 10

tanesi sabah kahvaltısından önce yenir.

Bitkinin meyve ve yaprakları başka şekillerde de ilaç haline getirilebilir.

Bunlar sonbaharda toplanıp gölgede kurutulur. Yukarda tanımı verilen şekilde

infüzyonu hazırlanır ve içilir. Ya da bitkinin meyvelerine biraz şeker ve su

katılıp kaynatılarak şurup hazırlanır. Bu şuruptan sabah kahvaltısı öncesi bir

yemek kaşığı alınır.

UYARI

• Akdikenin yukarda verilen dozları, bazı kişilerde bulantı ve ishale yol

açabilir. Bu durumda dozaj azaltılmalıdır.

Hiç yorum yok: